Selasa, 1 Julai 2014

Kandungan HMF di dalam madu.

HMF madu asli meningkat apabila kita panaskan. Ia juga meningkat apabila madu kita simpan lama pada suhu bilik. Kajian di USM menunjukkan madu tualang HMF meningkat hingga lebih 80 selepas disimpan di suhu bilik selepas 6 bulan dan lebih seribu selepas disimpan melebehi 2 tahun.
Madu yang lebih 2 tahun ini warnanya sangat hitam. HMF terbentuk dengan semulajadi bila ada gula seperti glukos atau fruktos dengan kehadiran protien. Tindakbalas ini dipanggil milrald reactions.
Berbagai sebatian furfural terbentuk dalam tindakbalas ini dan yang paling banyak adalah HMF=hydroxyl methyl fulfuraldehyde.
Jadi makin lama umur madu itu makin tinggi kadar hmf….kesannya???
Orang orang tua kita dulu suka makan madu lama. Tetapi mereka makan sikit sahaja.
Kajian USM menunjukkan madu lama ini antioksidannya tinggi.
Kesimpulan yang boleh diambil ialah madu asli yang lama tinggi HMF tetapi antioksidannya juga tinggi. Jika ada yang ingin ambil madu lama ini, ambillah sedikit sahaja.
Tak perlu banyak seperti madu baru untuk niai antioksidan yang sama. Pengambilan dalam jumlah yang sedikit ini juga boleh mengelak pengambilan HMF yang berlebihan.

Hal ini berbeza dengan HMF dalam madu tiruan kerana tiada nilai antioksidan yang diharapkan di dalam madu tiruan. HMF saja yang tinggi yang amat memudaratkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan