Jumaat, 18 Julai 2014

POKOK MERUNGGAI /MORINGA OLEIFERA


Nama Melayu: Kacang kelur,Merunggai, Rembungai or Lembungai
Famli: Moringaceae
Negara asal: India, Pakistan dan Afganistan
Ketinggian pokok: 10 meter
Jenis tanah yang sesuai: Tanah kering dan berpasir

Fakta penting berkenaan pokok ini:
(1)        Mengikut kajian negara barat pokok ini adalah ‘food supplement’ termurah.
(2)        Daun pokok merunggai mempunyai:- 
(i)         khasiat vitamin A yang lebih tinggi dari lobak merah (carrot), 
(ii)        lebih banyak zat besi dari bayam, 
(iii)       lebih banyak vitamin C dari limau,
(iv)       lebih banyak kalsium dari susu, 
(v)        lebih banyak potassium dari pisang 
(vi)       dan kualiti proteinnya setanding dengan telur dan susu.

Pengkaji barat telah mentakrifkan pokok ini sebagai pokok yang paling berguna kepada manusia dan dipanggil ‘miracle tree’
Pokok ini dikatakan mempunyai protein yang senang di hadam
Mengikut kajian pemakanan, orang orang yang mengamalkan memakan daun dan buah pokok ini kurang berisiko kena penyakit kanser. 

Kegunaan sebagai makanan: 
Semua bahagian pokok ini boleh dimakan dan berguna tetapi tidak digalakkan makan akarnya oleh kerana ada alkaloid.spirichin
Daun basah boleh dimasak pelbagai cara
Daun kering boleh disimpan lama tanpa hilang khasiat
Buah muda boleh dimasak macam sayur
Biji boleh dimasak atau dipanggang
Minyaknya yang susah rosak digunakan untuk ‘salad’
Bunganya boleh dimakan kalau dimasak 

Minyak dari biji:
Biji mempunyai kandungan 30-40% minyak
Minyaknya di kenali sebagai BEN OIL
Digunakan dalam minyak wangi dan perubatan
Minyaknya tidak melekat dan digunakan untuk peralatan/jentera halus 


Biji yang telah dikisar menjadi debu: 
Digunakan untuk merawat air menggantikan aluminium sulphate. (water purification by flocculation, sedimentation, anti-biosis, and reduction of Schistosome cercariae.)
Di pedalaman Indonesia , air dari kawasan tanah gambut telah dirawat mengunakan biji meruggai

Makanan ternakan: 
Daun
Sisa biji selepas diambil minyaknya

Batang pokok 
Tanning atau bahan kelat dari batang pokok digunakan untuk perusahaan kulit
Dibuat gam 

Perubatan -antaranya seperti berikut (semua bahagian pokok ini mempunyai khasiat perubatan):
Menstabilkan tekanan darah/hypotensive
Mengawal kadar glukos dalam darah
Cirit birit
Bengkak dalam usus
Parasit dalam perut
Sengal tulang
Sakit sendi
Arthritis
Gout
Meningkatkan ketahanan badan
Kanser prostate,kulit dll./anticancer
Sakit kerongkong/bronchitis
Jangkitan saluran kencing
Kurang darah/anemic
anti-kuman, termasukkuman 'Helibacter pylori' yang menyebabkan sakit 'ulser' dan gastrik
Anti-bengkak/anti-inflammation
Hypo glycemic 

Kandungan bahan kimia dan bahan aktif:- 
4-(4-0- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl isothiocyanate
4-(4-L- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl isothiocyanate
Niazimicin
Pterygospermin
Benzyl isothiocyanate
4-(a-L- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl glucosinolate
‘Ptyto-chemicals’ seperti carotenoids (pro-vitamin A)
The seed contain inodorous oil, glycerides of oileic, palmitic, and stearic acids.

Kepada anda yang membaca artikel ini harap dapat menyebar khasiat pokok ini kepada kawan kawan untuk menanam pokok ini dirumah dan:- 
Tidak perlu lagi risau tentang bahan kimia pada sayuran
Tidak perlu beli food supplement yang tidak murah harganya
Menghindar banyak penyakit 


Pokok ini sangat senang ditanam, ambil saja satu ranting atau dahan cucuk kedalam tanah dan siram membaja sekali sekala, itu saja anda perlu buat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan